Lumina din domeniul vizibil este esenţială pentru noi. Datorită ei percepem formele, detaliile şi culorile care ne înconjoară. Lumina soarelui este formată din raze de lumină de culoare roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet. Atunci când sunt combinate, toate aceste raze de lumină colorate creează ceea ce noi numim lumina albă sau lumina soarelui. Fiecare dintre aceste raze are o lungime de undă şi energie diferite. Astfel, razele de la capătul roșu al spectrului luminos au lungimi de undă mai lungi și conţin mai puțină energie, în timp razele aflate la capătul albastru al spectrului, au lungimi de undă mai scurte și mai multă energie. Lumina albastră este formată din lumină albastru-violet și albastru-turcoaz. Lumina albastru-turcoaz este benefică pentru sănătatea noastră și contribuie la starea noastră de bine, în timp ce lumina albastru-violet este dăunătoare ochilor noștri.
Lumina albastră este prezentă peste tot în jurul nostru, atât în mediul exterior cât și în cel interior. Principala sursă de lumină albastră este lumina soarelui, dar ea este prezentă şi în alte surse precum lumina fluorescentă, lumina LED, ecranele plate cu lumină LED, monitoarele de calculator, ecranele smartphone-urilor şi tabletelor.
Expunerea la lumina albastră emisă de sursele artificiale este mai mică, comparativ cu expunerea la lumina albastră emisă de soare. Însă, efectele pe termen lung ale expunerii la sursele artificiale de lumină albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale la care suntem zilnic expuşi, precum şi perioadele lungi de timp pe care le petrecem în faţa ecranelor de calculator, smartphone sau tabletă reprezintă un motiv de îngrijorare pentru specialişti. Efectul cumulativ al expunerii la lumina albastră ar putea crește riscul de a dezvolta probleme grave de vedere, mai târziu în viaţă.
Lumina vizibilă albastră este benefică pentru sănătatea noastră. Ea stimulează vigilența, ajută memoria și funcția cognitivă şi ne îmbunătăţeşte starea de spirit. Ea este foarte importantă în reglarea ritmulului circadian – ciclul natural veghe-somn al organismului. Expunerea la lumina albastră în timpul orelor din zi ajută la menținerea unui ritm circadian sănătos. În schimb, prea multă expunere la lumina albastră în timpul nopţii, prin ecranele dispozitivelor digitale precum smartphone, tabletă și computer pot perturba ciclul circadian, ceea ce duce la tulburări de somn şi oboseală în timpul zilei. O expunere insuficientă a copiilor la lumina soarelui ar putea afecta creșterea și dezvoltarea ochilor și a vederii.
Aproape toată lumina albastră vizibilă trece prin cornee și cristalin și ajunge la nivelul retinei. Această lumină poate afecta vederea şi ar putea duce la îmbătrânirea prematură a ochilor. Studiile arată că o expunere prelungită la lumina albastră a ecranelor dispozitivelor digitale ar putea duce la oboseala ochilor, ochi uscaţi, inflamaţii şi dureri oculare şi dificultăți de focalizare. Conform studiilor, expunerea prelungită şi cumulativă la lumina albastră ar putea duce la deteriorarea celulelor retinei. Acest lucru poate cauza grave probleme de vedere, cum ar fi degenerescenţa maculară legată de vârstă.
Sunt diferite modalităţi de a ne proteja ochii de lumina albastră dăunătoare emisă de ecranele smartphone-urilor, tabletelor şi computerelor pe care le folosim în viaţa de zi cu zi. Una dintre modalităţi este reducerea timpului petrecut în faţa acestor ecrane şi pauze frecvente, pentru a ne relaxa ochii. Utilizarea filtrelor speciale pentru smartphone, tabletă şi ecran de calculator este un alt mod de a diminua efectul dăunător al luminii albastre asupra ochilor. Ochelarii de calculator pot fi de asemenea de ajutor în a reduce expunerea la lumina albastră emisă de ecranele de computer sau alte dispozitive digitale.
Lentilele Crizal® Prevencia™ de la Essilor filtrează selectiv lumina, protejând ochii împotriva luminii albastre dăunătoare și a radiaţiilor UV, lăsând în acelaşi timp să treaca lumina esenţială albastru-turcoaz, benefică pentru sănătatea noastră. Lentilele Crizal® Prevencia™ încetinesc procesul de îmbătrânire a ochilor și previn formarea a două dintre cele mai răspândite boli de vedere din lume la ora actuală: degenerescența maculară și cataracta. Cei care poartă lentilele Crizal® Prevencia™ sunt de 25 de ori mai protejaţi decât cei care nu le poartă, lentilele oferind cea mai bună protecţie UV pe care o poate oferi o lentilă incoloră. Crizal® Prevencia™ contribuie la menţinerea stării generale de confort şi oferă o vedere optimă şi transparentă de durată, furnizând cea mai completă protecţie împotriva duşmanilor vederii clare cum sunt reflexiile, zgârieturile, praful, murdăria şi apa.
Iată că lumina albastră ne influenţează atât în mod pozitv, cât şi negativ. Pentru a ne proteja ochii de lumina albastră dăunătoare este bine să cerem sfatul unui specialist al vederii, care ne poate recomanda tipul de lentile sau tratamente potrivite stilului nostru de viaţă.
Sursa: despreochi.ro