Calitatea materialului din care sunt realizate lentilele este extrem de importantă, însă tratamentele aplicate lentilelor pot îmbunătăți performanța și aspectul acestora. Prin aplicarea tratamentelor pe suprafața lentilelor, crește confortul vizual iar lentilele sunt protejate de factori ce pot afecta claritatea vederii. De aceea, atunci când achiziționăm lentile pentru ochelari este necesar să știm și ce tip de tratamente putem aplica acestora.
Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, ceea ce a făcut ca astăzi să avem disponibile mai multe tipuri de tratamente pentru lentile, precum tratamentul anti-reflex, tratamentul hidrofob, oleofob și anti-static, tratamentul împotriva zgârieturilor, tratamentul împotriva aburirii și tratamentul UV, despre care vom discuta în articolul de astăzi.
Tratamentul anti-reflex este un tratament microscopic multistrat subțire, care elimină reflexiile de pe suprafața exterioară și interioară a lentilei. Acest lucru face ca lentilele să devină aproape invizibile, astfel încât cei aflați în fața noastră să se uite în ochii noștri și să nu fie distrași de reflexiile de pe lentilele ochelarilor. Tratamentul anti-reflex elimina și efectul de strălucire cauzat de lumina care reflectă din lentilele noastre. Eliminând reflexiile, lentile care au acest tratament asigură o mai bună vedere pentru șofatul pe timp de noapte precum și o vedere mai confortabilă pentru citit și pentru utilizarea calculatorului. Tratamentul anti-reflex este recomandat pentru toate tipurile de lentile, dar în mod special pentru cele din policarbonat și cele cu indice de refracție ridicat, care reflectă mai multă lumină decât lentilele de sticlă sau cele din plastic obișnuit fără tratament anti-reflex. De asemenea, lentilele asferice, care au curbe mai plate decât lentilele obișnuite, de multe ori cauzează reflexii mai vizibile, astfel încât se recomandă tratament anti-reflex și pentru acest tip de lentile. Pentru cel mai bun confort posibil, în toate condițiile de iluminare, mulți specialiști ai vederii recomandă aplicarea tratamentului anti-reflex pentru lentilele fotocromatice, datorită faptului că îmbunătățește transmisia luminii prin lentile în timpul șofatului pe timp de noapte și ajută lentilele fotocromice în reducerea reflexiei, în condițiile de lumină puternică a soarelui.
Tratamentul hidrofob, oleofob și antistatic reduce la minim aderența picăturilor de apă, a murdăriei și prafului pe suprafața lentilelor, păstrând astfel lentilele curate pentru mai mult timp și ușurând curățarea lor.
Niciun fel de lentile de ochelari, nici măcar cele din sticlă nu sunt rezistente la zgârieturi. Lentilele care sunt tratate pe exterior și interior cu un strat transparent rezistent la zgârieturi au o suprafață mai dură, care este mai rezistentă la zgârieturi, fie atunci când ochelarii cad pe podea, fie atunci când îi ștergem uneori cu un prosop de hârtie. În special lentilele de ochelari pentru copii au un strat mai dur rezistent la zgârieturi, pentru o mai mare durabilitate. Cele mai multe lentile de ochelari, inclusiv cele cu indice de refracție ridicat și cele din policarbonat si Trivex se livreaza obligatoriu cu un strat rezistent la zgârieturi. Datorită faptului că tratamentul anti-zgârieturi este uneori opțional, dacă dorim ca lentilele să aibă o durabilitate suplimentară, e bine să îi menționăm opticianului că dorim un tratament anti-zgârieturi pentru lentilele noastre. Chiar dacă tratamentul anti-zgârieturi crește durabilitatea lentilelor, trebuie să știm că nici cele mai bune tratamente anti-zgârieturi nu ne pot proteja complet lentilele de uzura obișnuită. Astfel, pentru a ne păstra ochelarii în formă optimă o perioadă cât mai lungă, trebuie să îi ținem în etui atunci când nu îi purtăm și să curățăm lentilele cu microfibră și soluție de curățat specială, recomandată de optician.
Diferențele de temperatură dintre exterior și interior din anotimpul rece pot crea neplăceri purtătorilor de ochelari, din cauza aburirii lentilelor. Acest lucru se întâmplă întotdeauna prin trecerea de la un mediu rece la unul cald. Aburirea reprezintă vaporii de apă ce se condensează în picături foarte fine pe suprafața lentilei, fapt care limitează considerabil vederea și poate reprezenta și o problemă de siguranță. Essilor, lider mondial în fabricarea lentilelor de ochelari, a găsit o soluție la această problemă și a creat OptiFog™, o descoperire revoluționară de combatere a aburirii lentilelor de ochelari, rezultat al muncii neobosite a departamentului de Cercetare și Dezvoltare. Optifog este cea mai bună și durabilă protecție împotriva aburirii lentilelor. Lentilele OptiFog™ au un tratament unic care împiedică aburul să obstrucționeze vederea, oferind purtătorilor de ochelari o vedere clară, fără distorsiuni sau pierdere a contrastului. Lentilele OptiFog™ se folosesc împreună cu laveta OptiFog Smart Textile, pentru o distribuție uniformă a picăturilor de apă, formând o peliculă de apă invizibilă ce se va evapora ulterior. Suprafața lentilelor se șterge ușor cu o microfibră, având grijă să acoperim cu soluție toată suprafața lentilei. Cu OptiFog™ purtătorii de ochelari vor descoperi că vederea lor devine perfectă, fără urmă de aburire timp de o săptămână. OptiFog™ este disponibil pentru lentile incolore, fotocromatice și de soare, din plastic, policarbonat sau lentile cu indice de refracție ridicat.
Un alt tratament extrem de benefic pentru purtătorii de ochelari este cel care blochează radiațiile UV pe ambele suprafețe ale lentilei. La fel cum cremele de protecție solară ne protejează pielea de radiațiile UV, tratamentul de protecție împotriva radiațiilor UV pentru lentilele de ochelari blochează aceleași radiații pentru a ne proteja ochii. Supraexpunerea la radiațiile ultraviolete este considerată o cauză de apariție a cataractei, a deteriorarorii retinei și a altor probleme oculare.
Deși aceste tratamente care se aplică lentilelor nu sunt vizibile, ele ne protejează ochii și ne ajută să vedem lumea înconjurătoare în culori vii și clare, indiferent de condiții.
Sursa: despreochi.ro